GÂNDUL LIVE. Ioan Stanomir, specialist în Drept Constituțional, despre decizia CCR referitoare la starea de alertă: Măsurile trebuie să fie proporționale cu amenințarea. Statul care are tendințe despotice sau autoritare este un stat inamic al libertăților

Publicat: 13/05/2020, 12:51
Actualizat: 13/05/2020, 15:50

Ioan Stanomir, specialist în Drept Constituțional, a explicat la GÂNDUL LIVE că starea de alertă diferă de starea de urgență prin intensitate și gravitate, menționând că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale se poate face doar prin lege. 

„Discutăm despre îngrădirea temporară a exercitării drepturilor și libertăților cetățenilor. De asemenea, trebuie să înțeleagă toți compatrioții noștri că există o diferență fundamentală de intensitatea și de gravitate între starea de urgență și starea de alertă. Rolul stării de alertă nu este de a înlocui starea de urgență pe ușa din dos, are cu totul altă dimensiune.

Curtea Constituțională a dat în ultima perioadă o serie de decizii care sunt criticabile, pentru a mă exprima elegant. Este, însă, la fel de adevărat, că există în Constituție un principiu pe care nimeni nu-l poate ignora, acela că orice restrângere a exercitării unor drepturi se face prin lege. Din acest punct de vedere, starea de alertă, în momentul în care este proclamată de Guvern, ea trebuie aprobată de Parlament. Este ceea ce s-a discutat și în Parlamentul României.

Trebuie spus că forma inițială a legii propusă de Guvern era una care lăsa enorm de dorit, pentru a fi politicos, și trebuie să înțelegem că orice restrângere a libertăților și drepturilor tebuie să se facă printr-o aprobare a forului legislativ și trebuie făcută pe o durată determinată și fiecare reînnoire a stării de alertă, dacă va fi cazul, trebuie justificată și aprobată”, a declarat Ioan Stanomir la GÂNDUL LIVE.

GÂNDUL LIVE. „Curtea Constituțională a dat în ultima perioadă o serie de decizii care sunt criticabile”

„Dacă se va ajunge în situația în care actul normativ va fi gata la timp, el va putea fi promulgat de către președinte și starea de alerta se va impune. Eu, însă, sunt totdeauna atent nu doar la ceea ce face statul, ci la impactul pe care acțiunile statului le are asupra cetățenilor. Pe mine mă preocupă, și nu am făcut niciun secret din acest fapt, statului drepturilor și libertăților. Și, din această perspectivă, cred că trebuie să avem toate garanțiile necesare că aceste restrângeri se fac în mod transparent și pe urată limitată”, a mai explicat specialistul în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

GÂNDUL LIVE. „Statul care are tendințe despotice sau autoritare este un stat inamic al libertăților”

De asemenea, acesta a pus accentul și pe importanța proporționalității, astfel încât măsurile luate de Guvern să fie adecvate cu dimensiunea crizei provocate de coronavirus.

„Statul care are tendințe despotice sau autoritare este un stat inamic al libertăților iar rolul nostru în România este să facem un singur lucru cert: până să ne omoare coronavirusul s-ar putea să ne omoare propriul nostru stat prin sufocarea libertăților.

N-am spus nimic de teorii ale conspirației, de dictatură, ci doar de măsuri care trebuie explicate, aprobate și, mai cu seamă, care trebuie să fie proporționale cu amenințare. E ca și când ai fi atacat de un țânțar și ai trage cu tunul după țânțar.

Proporționalitatea este esențială iar Guvernul României trebuie să își convingă proprii cetățeni că urmărește această proporționalitatea și transparență. Atât și nimic mai mult”, a punctat Ioan Stanomir la GÂNDUL LIVE.

Curtea Constituțională a României a decis că starea de alertă este constituțională, însă restrângerea drepturilor și libertăților poate fi implementată doar prin lege.

Şedinţa Curții Constituționale de miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă. În sală au fost prezenţi doar preşedintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost...
×